BOHINJSKA BISTRICA - Godčeva hiša

Simboli polpretekle zgodovine, 3. oktober ― Lokacija: Slovenija; Bohinjska Bistrica Avtor: Ni podatka. Opis: Rojstna hiša Tomaža Godca (1905-1942), revolucionarja in organizatorja vstaje v Bohinju. V njej je več muzejskih zbirk: usnjarstvo, Soška fronta, Tomaž Godec, konstituiranje CK KPJ. Hiša stoji na levem bregu reke Bohinjske Bistrice, v zahodnem delu naselja Bohinjska Bistrica - Zoisova ulica 15. Spominski plošči sta pritrjeni na zahodno fasado, levo in desno ob glavnem vhodu v hišo. Pred samo hišo je še mejni kamen rapalske meje in obrazložitev le te.

Vaše mnenje je pomembno – z revijo Organizacija znanja na poti do znanja

COBISS, 3. oktober ― Cilj vsakega uredništva je, da je vsebina aktualna in čim širše dostopna. V ta namen smo pri reviji Organizaciji znanja (OZ) izvedli anketo, s katero smo bralce povprašali, na kakšen način se seznanjajo z objavami in katere strokovne teme so jim blizu oziroma bi jih želeli spremljati. Pomen izmenjave informacij in strokovnega dialoga za skupnost … Preberi več "Vaše mnenje je pomembno – z revijo Organizacija znanja na poti do znanja"

Nova vas 1968/69 – 2. razred

Stare slike (Cerknica), 3. oktober ― Junija 1969 so se učenci 2. razreda osnovne šole Nova vas slikali ob svoji razredničarki Francki Anzeljc. Slikani pred osnovno šolo v Novi vasi, pod cerkvijo pri Fari. Malico so jim pripravljali v sosedni hiši. Nekatere učiteljice so stanovale v kaplaniji, spet druge v Blaževi hiši. Tudi ti nasmejani učenci so vsako jesen imeli športni […]

Idiot

Koridor, 1. oktober ― Ljubezen, ljubosumje, zavist, trpljenje, sprijaznjenost, radovednost, neodločnost, iskrenost in žalost so del spektra, ki kroji življenje na odru. The post Idiot appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

BARBARA RAJGELJ

Kreativni razred, 30. september ― S KONČANJEM PRAVNE BITKE STISKE NISO IZGINILE Danes bo državni zbor začel obravnavo novele družinskega zakonika, s katero se bo v zakonsko obliko prevedla prelomna odločitev ustavnega sodišča, ki izenačuje prviceistospolnih in raznospolnih parov. DELO, AKTUALNO, petek, 30. septembra, 2022 https://www.delo.si/novice/slovenija/s-koncanjem-pravne-bitke-stiske-niso-izginile/  

Franci Novak: »Živimo v kulturi netveganja.«

Koridor, 30. september ― Intervju s pisateljem Francijem Novakom, ki je letos na festivalu Novo mesto short za knjigo Obvoz prejel nagrado za najboljšo kratkoprozno zbirko. Z njim se je pogovarjal Kristjan Rakar. The post Franci Novak: »Živimo v kulturi netveganja.« appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

1956 Rakek – Panorama

Stare slike (Cerknica), 30. september ― Redka slika Rakeka z unške strani. V sredini izstopa Gabrenjeva hiša. Za cerkvenim zvonikom je Domiceljeva trgovina. Pod pretežno jasnim nebom se križajo žice električne napeljave. Na njivi raste koruza, lahko je tudi kaj drugega, ker slabo vidim. To daje slutiti, da je pozno poletje. Letnico nastanka fotografije sem ugibala na podlagi dveh podatkov. Slikal […]

1936 Rakek – Oskrba z gorivi

Stare slike (Cerknica), 29. september ― Državni monopol Kraljevine Jugoslavije, Uprava državnih monopolov, Oddelek za tekoča goriva je 6. aprila 1939 Kraljevski banski upravi Ljubljana poslal »Navodila za ravnanje s tekočimi gorivi v mirnem času, med pripravami, med mobilizacijo in v vojnem času« in v zvezi s tem zahtevo po popisu porabe tekočih goriv po posameznih banovinah. Navodilo je bilo sprejeto […]

Ura pravljic z Bajalko v Knjižnici Prežihov Voranc

Bajalka, 28. september ― V četrtek, 29. septembra, ob 17. uri vabimo v Knjižnico Prežihov Voranc (Mestna knjižnica Ljubljana) na URO PRAVLJIC Z BAJALKO. Pravljičarka Alenka Spacal bo otrokom pripovedovala pravljice iz svojih avtorskih slikanic: Plastelinčica in časopis, Fižolčica beži pred fižolovo juho ter Modre ptičje misli. V najnovejši slikanici Plastelinčica iz družine Plastelinkovih spoznava kulturo ob časopisu in metafori ure. Mama Plastelema ji odgovarja na vprašanje: »Kaj je to kultura?«. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata igrače, ki so prave umetnine. Njun bajni svet predstavlja poklon časopisni kulturi. Avtorica je vse naslikane figurice predhodno oblikovala iz plastelina. Alenka Spacal svoje pravljice pripoveduje otrokom […] Stran Ura pravljic z Bajalko v Knjižnici Prežihov Voranc se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Saturday, last day at PIFcamp //PIFlog, Day 7

PIFcamp, 28. september ― Bittersweet would be a perfect term to describe the last day of PIFcamp. This year’s Open Saturday started out to be more of an Open Skies Saturday, but that didn’t stop us from making the most of it. Part 1: Morgenspaziergang to the river It is hard not to get inspired by the beautiful river … Continue reading Saturday, last day at PIFcamp //PIFlog, Day 7 The post Saturday, last day at PIFcamp //PIFlog, Day 7 appeared first on PIFcamp.
še novic