Zimski urnik ogledov muzejskih lokacij

Mestni muzej Idrija, 1. oktober ― S 1. oktobrom smo prešli na zimski čas odprtosti stalnih razstav na gradu Gewerkenegg in na vseh idrijskih lokacijah. Vabljeni na obisk vsak dan, razen ponedeljka, od 10. do 17. ure. Partizanska bolnica Franja pa vabi na oglede v oktobru vsak dan od 9. do 16. ure. The post Zimski urnik ogledov muzejskih lokacij appeared first on Mestni muzej Idrija.

Petdesetletnice to jesen: prvi superračunalnik, Donald Knuth in študij računalništva v Ljubljani

Računalniški muzej, 1. oktober ― Pričenjamo serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Vsako soboto do konca leta pričakujte novo poglavje še nikdar prej dostopnih informacij o prvih računalnikih v Sloveniji. Začenjamo pa z nekoliko mlajšo temo, saj letos obhajamo metaforično "leto 0", ko se hkrati zgodi več velikih digitalnih premikov v […] The post Petdesetletnice to jesen: prvi superračunalnik, Donald Knuth in študij računalništva v Ljubljani first appeared on Računalniški muzej.

Živopis – narodne noše v delih Miha Maleša

Medobčinski muzej Kamnik, 30. september ― Gostovanje razstave Živopis – narodne noše v delih Miha Maleša v Gornjesavskem muzeju Jesenice, enota Kranjska Gora. Miha Maleš je v svojem liričnem likovnem jeziku in živopisnem koloritu v svoji zreli dobi obdeloval tudi motiv narodnih noš. Zelo bogat je njegov Makedonski cikel. Razstava je v Muzeju Kranjska Gora, v Liznjekovi domačiji na ogled od 30. […] The post Živopis – narodne noše v delih Miha Maleša appeared first on MM:K.

Odprtje razstave “O svetlobi” (5. oktober 2022)

Tehniški muzej Slovenije, 30. september ― V sredo, 5. oktobra 2022, vas ob 17. uri vabimo v Tehniški muzej Slovenije, v Bistro pri Vrhniki, na odprtje občasne razstave  “O svetlobi“, ki v besedi, predmetih in eksperimentih poskuša odgovoriti na številna vprašanja o tem vseprisotnem naravnem pojavu, brez katerega ni življenja. Vprašanja o svetlobi so v zgodovini zaposlovala učenjake in znanstvenike, filozofe, fizike, [...] The post Odprtje razstave “O svetlobi” (5. oktober 2022) appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Odprtje razstave “Od vijaka do tramvaja” (4. oktober 2022)

Tehniški muzej Slovenije, 30. september ― Razstava Od vijaka do tramvaja odkriva delo restavratorjev in konservatorjev in bo na ogled od torka, 4. oktobra 2022, do konca meseca februarja 2023.  Razstavo, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Muzejem slovenske policije in bo na ogled v izložbenih vitrinah zgradbe Generalne policijske uprave v Ljubljani na Slovenski cesti, bo z besedo in [...] The post Odprtje razstave “Od vijaka do tramvaja” (4. oktober 2022) appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Kustos na obisku

Gornjesavski muzej Jesenice, 29. september ― 9. 2022 kustos na obisku.   Ob dnevih evropske kulturne dediščine je Osnovno šolo Koroška Bela obiskal kustos Gornjesavskega muzeja Jesenice dr. Marko Mugerli in spregovoril o muzejskih predmetih iz nekdanje Zoisove graščine na Javorniku.   Gornjesavski muzej Jesenice je poskrbel, da so si lahko učenci ogledali Zoisov grb in spoznali, kako je postal muzejski [...]

Septembrske novosti v Knjižnici SEM

SEM, 29. september ― Ob tem deževnem koncu mesecu vam iz Knjižnice SEM sporočamo naše nove pridobitve in tudi nova tri priporočila: Skoraj trideset po izidu izvirnika smo v slovenščino dobili prevod muzealske klasike Uvod v muzeologijo Iva Maroevića (Slovensko muzejsko društvo, 2020). Knjiga je po besedah prevajalke Verene Perko "še po tridesetih letih aktualno in nepreseženo".  Pri nastajanju naslednje knjige Afrika zakoncev Foit (Muzej Velenje, 2022) sta sodelovala tudi sodelavca muzeja Blaž Verbič in Marko Frelih. Soavtorica je Tanja Verboten. Knjiga prinaša razburljivo in nenavadno življenjsko zgodbo češkega kiparja Františka Foita in njegove žene Irene. Zgodbo o sinu kamnoseka, ki v Parizu študira kiparstvo, njuno večletno potovanje skozi Afriko in na koncu njegove življenjske poti tudi, sicer kratek, postanek v Velenju. Crngrob naokrog: vodnik po cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu (Loški muzej Škofja Loka, 2022) prinaša zgodovinski, arhitekturni in religiozni oris znane Marijine cerkve v Crngrobu. Za pričujoči zapis se bomo osredotočili na crnogrobsko fresko Svete Nedelje, ki prinaša znamenite motive prizorov vsakdanjega življenja, kateri kasneje po mnenju Cerkve niso več primerni, saj so preveč osredotočeni na materialno, namesto na duhovno. Na freski so torej upodobljeni prizori iz vsakodnevnega življenja plemstva, meščanstva in podeželskega prebivalstva. Preko njih spoznamo številne obrti, ki so značilne za loško gospostvo (lov, ribolov), nekatere prvič upodobljene predmete iz vsakdanjega življenja (postelnjak, skrinja) in različne vsakodnevne prakse (umivanje). Reprodukcijo te freske lahko občudujete tudi pred vhodom v Knjižnico SEM.

Vstopite v skrivnostni svet rudarjev

Mestni muzej Idrija, 28. september ― V spletni reviji Moj mojster je objavljen članek o stalni razstavi Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije na gradu Gewerkenegg ter Rudarski zbirki, za katero skrbi naš muzej. Vabljeni k branju na tej povezavi.   The post Vstopite v skrivnostni svet rudarjev appeared first on Mestni muzej Idrija.

Živalske upodobitve: lev

Loški muzej, 28. september ― Upodobitve leva kot simbola moči in poguma srečamo že v babilonski, perzijski in egipčanski umetnosti. Pomembno vlogo je ohranil še kot podoba Kristusa, evangelista Marka in atribut Moči v kontekstu krščanske umetnosti, poleg orla pa je tudi ena od najbolj priljubljenih živali v heraldiki. Nekaj upodobitev, ki prikazujejo leva, hranimo tudi v Loškem muzeju.

V mesto prihaja mednarodni festival stripa TINTA!

SEM, 28. september ― V SEM se v sredo, 5. oktobra ob 19. uri odpira razstava TINTA 2022 | ATAK: Fan Art. Kako biti detektiv — razstava izjemnega vsestranskega berlinskega umetnika ATAKA. SEM pa je tudi eno izmed petih prizorišča stripovske razstave Marka Kocipra: Butalci v mestu, ki spremlja izdajo drugega albuma, Butalci v stripu 2 in bo potekala od 29. 9. - 29. 10.! Razstava v javnem prostoru sestoji iz petih figurativnih postavitev Butalcev, izrezanih iz lesenih plošč, ki vzpostavljajo dialog z mimoidočimi. Kompozicije prinašajo vsakovrstne aluzije na sodobnost, predvsem pa dobro mero vizualnega humorja, ki ga je avtor Marko Kociper mojstrsko vpel v dano snov, Miha Zupan pa mu je prispeval otipljivo formo. Razstava se odvija v Ljubljani na Mestnem trgu, Trgu Republike, v Parku narodnih herojev, na vrtu SEM in v Kinu Šiška. NAGRADA: prvih dvajset, ki najdejo in poslikajo vseh pet razstavnih postavitev, fotografije pa pošljejo na core@mail.ljudmila.org, prejmejo izvod novoizdane knjige Butalci v stripu 2 z avtorjevim posvetilom. Na vrtu SEM smo včeraj že predčasno srečali zaljubljenega sina butalskega župana.
še novic