Slavnostna predpremiera celovečernega filma Dedek gre na jug režiserja Vinci Vogue Anžlovarja

BSF, 28. september ― V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, bo v petek, 7. oktobra ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob prisotnosti filmske ekipe, slavnostna predpremiera igranega celovečernega filma Dedek gre na jug režiserja Vinci Vogue Anžlovarja, ki je ob tem povedal: »To je zgodba o pravi ljubezni in iskrenem prijateljstvu. Tako kot v življenju, se pot, ki bi morala trajati par ur, zavleče v štiri dni. Da se stvari še bolj zapletejo, poskrbita Vlado in Esma, a se tako, kot si želim v življenju, vse srečno konča za Borisa in Nedo. Za življenjske modrosti so zadolženi Romi, za reševanje zapletenih kriminalističnih povezav pa Jonas z ekipo. Da je filozofija bistvo vsega in da je lahko smrtonosna, pa nam in Esadu razloži Miki.«

Prva predstavitev slovenskega filma v Parizu

BSF, 23. september ― Od 29. septembra do 2. oktobra bo v Parizu potekala prva predstavitev slovenskega filma. Občinstvu francoske prestolnice se bo predstavilo 9 filmov, od tega 5 celovečernih igranih in 4 kratki filmi. Za zahtevno pariško občinstvo dogodek nosi naslov »Festival slovenskega filma«, s podnaslovom »Slovenski film se razkriva.« Dogodek bo potekal v kinu Les 7 Parnassiens, ki se nahaja v znani četrti Montparnasse.

Vesolje med nami na Slovaškem

BSF, 21. september ― Od 19. do 30. septembra poteka festival otroškega in mladinskega filma Cinedu v slovaškem mestu Nové Mesto nad Váhom. V uradni program Cinedu Teens se je uvrstil tudi celovečerni igrani prvenec Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc. Film bo na sporedu v nedeljo, 25. septembra ob 17. uri, sledita še dve ponovitvi, gledali ga bodo mladostniki iz starostne skupine 13+. Projekcije se bo udeležila tudi režiserka, ki bo na festivalu pripravila delavnico za mlade gledalce.

Prejemnica Badjurove nagrade 2022 je Milena Zupančič

BSF, 14. september ― Kot vsako leto bodo na 25. Festivalu slovenskega filma Portorož, ki bo letos potekal med 25. in 30. oktobrom, podelili nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti. Tokratna strokovna komisija v sestavi Jelka Stergel, Polona Juh, Viva Videnović, Dušan Milavec in Boris Petkovič, predsednik, je odločila, da nagrado Metoda Badjure 2022 prejme filmska in gledališka igralka Milena Zupančič.

Svetovna premiera filma LGBT_SLO_1984 režiserja Borisa Petkoviča

BSF, 13. september ― Od 12. do 18. septembra v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu poteka tretji filmski festival Merlinka Klasik, v okviru dogodka EuroPride 2022 – prvega EuroPrida v jugovzhodni Evropi. V sklopu festivala bo v petek, 16. septembra ob 18. uri, doživel svetovno premiero celovečerni dokumentarni film LGBT_SLO_1984 režiserja Borisa Petkoviča. To bo edini dokumentarni film, ki bo prikazan na festivalu, v družbi pomembnih imen svetovne filmske klasike kot so Pier Paolo Pasolini, Rainer Werner Fassbinder, John Schlesonger, Jonathan Demme.

Slovenija je država partnerica pri prvi ediciji hrvaškega festivala »Kratkega metra« v Novigradu

BSF, 8. september ― »Istrani so nas prepričali, da se jim pridružimo!«, je eden od sloganov prva edicije mednarodnega festivala kratkih filmov v hrvaški Istri. Festival bo potekal od 16. do 18. septembra v Novigradu, država partnerica je Slovenija. Kot so uvodoma zapisali na festivalski spletni strani je: »Novigradski festival kratkega filma najmlajši mednarodni festival na Hrvaškem in edini festival v Istrski županiji, ki prikazuje samo kratke filme. Poleg bogatega programa, ki ga sestavljajo filmi iz regije in tujine ter od igranih do kratkih animiranih filmov, bodo javnosti na voljo tudi brezplačne delavnice in različna izobraževanja. Festival nagrajuje najboljši film po izboru občinstva v regionalni konkurenci in najboljši film po izboru občinstva v mednarodni konkurenci. Cilj festivala je izboljšati in promovirati kinematografsko umetnost kratkih filmov ter predstaviti vsa dragocena neodvisna dela, ki ne najdejo mesta v komercialni distribuciji hrvaške in mednarodne kinematografije.«

Slovenski kratki filmi na mednarodnem festivalu animiranega filma Fantoche v Švici

BSF, 5. september ― Mednarodni festival animiranega filma Fantoche bo potekal od 6. do 11. septembra. V program Fokus na Balkan se je uvrstilo 6 slovenskih kratkih animiranih filmov. Kot so zapisali v uvodu v program, »…kompleksna, polifonična in včasih travmatična preteklost in sedanjost balkanskih držav se odraža tudi v njihovih animiranih filmih.« V petih kuriranih programih festivalski pogled na Balkan preučuje zgodovinski razvoj nacionalnih animiranih scen in najnovejša dela, ki iz tega izhajajo. Prikazana bodo aktualna dela animatorjev in eksperimentalni filmi, ki jih je navdihnila sodobna umetnost. V otroškem programu bodo ob novih filmih na sporedu tudi brezčasne klasike.

Premiera slovenskega filma Dolina solz v Kinodvoru

BSF, 2. september ― Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma si bodo obiskovalci tokrat lahko ogledali Dolina solz režiserja Boštjana Korbarja. Premiera filma bo v ponedeljek, 5. septembra ob 20.30 uri v Kinodvoru, v prisotnosti filmske ekipe.

Filmski centri iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore so podpisali triletni memorandum o sodelovanju pri projektu ReActing as a Star

BSF, 31. avgust ― V okviru programa CineLink Industry Days, ki poteka v sodelovanju s filmskim festivalom v Sarajevu, so direktorji filmskih centrov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore 17. avgusta 2022 podpisali triletni memorandum o sodelovanju. Gre za rezultat uspešne organizacije prvega mednarodnega programa, namenjenega igralcem iz te regije, ki spodbuja njihovo mreženje ter povečuje njihovo mobilnost in prepoznavnost v evropski filmski industriji. Na pobudo Slovenskega filmskega centra se je junija letos v Kranju v okviru druge izdaje mednarodnega filmskega festivala KRAFFT odvijal prvi mednarodni program ReActing as a Star, ki je povezal igralce, režiserje, direktorje kastinga in agente. Program je pripravila producentka Tina Hajon, ki je projekt zasnovala pod sloganom »Igrajo lokalno, delujejo globalno«. S podpisom memoranduma o sodelovanju pri tem projektu, ki je prvič povezal vse regionalne filmske sklade, je bil pomen slogana izpolnjen.

Prva mednarodna nagrada za prvenec Jezdeca režiserja Dominika Menceja

BSF, 29. avgust ― Od 22. do 28. avgusta je v Črni gori potekal 35. filmski festival Herceg Novi. Glavni cilj tega tradicionalnega festivala je promocija regionalne in svetovne kinematografije, še posebej pa odpira prostor avtorjem in avtoricam, ki negujejo izvirno umetniško senzibilnost, pogumen pristop k družbeni stvarnosti, filmskemu jeziku in produkciji. Poudarek festivala je na predstavitvi sklopa sodobnih poetik in izrazov. V tekmovalni program celovečernih igranih filmov se je uvrstil tudi prvenec Jezdeca režiserja Dominika Menceja, ki je na festivalu prejel nagrado žirije Federacije filmskih kritikov Evrope in Mediterana – FEDEORA.

Deveti maraton kratkih filmov Muvit/6x60 v Mariboru dobil svoje zmagovalce

BSF, 29. avgust ― Deveti maraton kratkega filma Muvit/6x60 je minuli petek po dveh letih virtualnega filmskega ustvarjanja zopet prižgal svoje žaromete – tokrat v dvorani Cineplexx Maribor, kjer je svojo premiero doživelo dvanajst najboljših kratkih filmov po izboru žirije. Slavila je ekipa PLAC PRODUCTION pod režisersko taktirko Žige Kukoviča, ki ga večina ustvarjalcev na platformi TikTok pozna pod umetniškim imenom Kuxala.

Bograč kratkih filmov

BSF, 4. avgust ― Na grajskem dvorišču v Lendavi in tokrat tudi na spletu se bo med 5. in 7. avgustom odvijal butični filmski festival Bograč kratkih filmov. Skupaj s kulturno umetniškim društvom Lavina in občino Lendava vas vabimo na tri večere jagodnega izbora kratkih filmov domače in mednarodne produkcije.
še novic