Vaše mnenje je pomembno – z revijo Organizacija znanja na poti do znanja

COBISS, 3. oktober ― Cilj vsakega uredništva je, da je vsebina aktualna in čim širše dostopna. V ta namen smo pri reviji Organizaciji znanja (OZ) izvedli anketo, s katero smo bralce povprašali, na kakšen način se seznanjajo z objavami in katere strokovne teme so jim blizu oziroma bi jih želeli spremljati. Pomen izmenjave informacij in strokovnega dialoga za skupnost … Preberi več "Vaše mnenje je pomembno – z revijo Organizacija znanja na poti do znanja"

Skupaj krepimo zaupanje v znanost in razvoj

COBISS, 26. september ― IZUM že vrsto let organizira mednarodne konference COBISS, ki omogočajo strokovno srečevanje knjižničarjev in informatikov v regiji ter izmenjavo znanja, mnenj in izkušenj med njimi. Konferenca COBISS 2022 bo že 23. po vrsti. Kdaj: 19.–20. 10. 2022 Kje: V prostorih IZUM-a, Prešernova 17, 2000 Maribor in na daljavo preko aplikacije Zoom Udeleženci: V živo največ 200 sedežev, … Preberi več "Skupaj krepimo zaupanje v znanost in razvoj"

Bibliotekarsko tutorstvo za bruce Univerze v Mariboru

COBISS, 23. september ― Vsak začetek novega študijskega obdobja je poln pričakovanj in negotovosti. Takšen je zaradi vstopa v novo študijsko okolje gotovo tudi svet brucev. Mnogi si zastavljajo vprašanja kot npr., kje in kako naj poiščejo študijsko gradivo ter ustrezen študijski prostor, kdo jim lahko priskoči na pomoč, da bodo študijske obveznosti opravili pravočasno, učinkovito, etično … V okviru … Preberi več "Bibliotekarsko tutorstvo za bruce Univerze v Mariboru"

Potipaj in preberi tipno slikanico

COBISS, 5. september ― Resolucija o nacionalnem programu za kulturo RS zagotavlja čim večjo dostopnost jezikovnega, knjižnega in drugega gradiva v prilagojenih tehnikah, ki bi osebam s težavami branja zagotovila enake možnosti za sodelovanje v kulturnem življenju. Prilagoditve so lahko tehnične (npr. prepis v brajico, pisavo za slepe, ali v zvočni zapis) in vsebinske (kot so prilagoditve besedil v … Preberi več "Potipaj in preberi tipno slikanico"

V zakulisju spletne učilnice tečaja za bibliografe

COBISS, 2. avgust ― Pri Izumovih izobraževanjih nam je zaradi epidemije prineslo nekaj novosti, o katerih smo prej razmišljali zgolj teoretično. Odpoved tečajev v prostorih IZUM-a nas je najprej prestavilo na spletno aplikacijo Zoom, kjer smo tečaje izvajali skoraj enako kot v živo. Dobre izkušnje s takim načinom izobraževanja pa so nas privedle, da smo začeli razmišljati o pripravi … Preberi več "V zakulisju spletne učilnice tečaja za bibliografe"

Zvočne knjige v slovenskem jeziku

COBISS, 4. julij ― Številni uporabniki zvočnih knjig pogosto navajajo prednosti doživljanja zvočno-bralnega užitka. A nekoč je bilo nujno imeti pravo napravo za predvajanje ene različice nosilca zvočnega zapisa. Nato so se zvočne knjige snemale ali presnele v digitalne zapise in so tako postale dostopne na različnih napravah in s tem veliko več ljudem. Po desetletnem zatišju na področju … Preberi več "Zvočne knjige v slovenskem jeziku"

Prešernov nagrajenec razstavlja v IZUM-u

COBISS, 17. junij ― Razstava del Prešernovega nagrajenca Stojana Kerblerja, skupaj s poglobljenimi razlagami izr. prof. in višje znanstvene svetovalke dr. Marjete Ciglenečki, je velik dogodek za IZUM in potrditev vloge našega fotografskega razstavišča ter kulturne vloge IZUM-a v Mariboru. Fotografska razstava je odprta od konca maja. Nekega septembrskega dne leta 2002 sem našemu gostu iz OCLC Edwardu O’Neillu … Preberi več "Prešernov nagrajenec razstavlja v IZUM-u"

Obiskovanje knjižnic in ekologija

COBISS, 8. junij ― V letu 2020 smo si po podatkih, ki jih zbira in objavlja NUK, v knjižnicah izposodili dobrih 16 milijonov enot gradiva. V tem letu, ki ga je zelo zaznamovala epidemija, je bilo kljub omejevalnim ukrepom v knjižnicah zabeleženih okoli 6,5 milijona obiskov. Glede na te številke, ki niso majhne, se sprašujemo, ali je danes mogoče … Preberi več "Obiskovanje knjižnic in ekologija"

Brajeva pisava je zakon

COBISS, 24. maj ― V okviru Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) deluje v naši državi edina specialna knjižnica za slepe in slabovidne Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne (KSS), ki izvaja knjižnično dejavnost v posebnih prilagojenih tehnikah za slepe in slabovidne osebe ter osebe z motnjami branja na območju celotne Slovenije. Knjiga je nenadomestljiv medij za slepe … Preberi več "Brajeva pisava je zakon"

Tik tok, hamburger in viralni policisti

COBISS, 16. maj ― Kaj imajo skupnega Tik tok, hamburger in viralni policisti? Prvo srečanje o družbenih omrežjih z naslovom Dan_d 24. marca 2022 v ljubljanskem Lutkovnem gledališču. Polna dvorana radovednežev je spremljala 20 predstavitev o trendih in novostih pri upravljanju družbenih omrežij, ki so že globoko zakoreninjena v naši družbeni sferi. Predstavitve so bile razdeljene v tri sklope. V prvem … Preberi več "Tik tok, hamburger in viralni policisti"

Društvo knjižničarjev Dolenjske

COBISS, 15. april ― Leto 2022 je jubilejno leto za Društvo knjižničarjev Dolenjske, ki je bilo pred 45 leti ustanovljeno v Novem mestu, deluje pa na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Pod njegovo okrilje sodijo splošne knjižnice v Kočevju, Ribnici, Trebnjem, Krškem, Brežicah, Sevnici, Metliki, Črnomlju in Novem mestu. Nekaj zgodovine Ustanovni občni zbor Društva Knjižničarjev Dolenjske je … Preberi več "Društvo knjižničarjev Dolenjske"

Bine se predstavi – razlagalni videi mCOBISS

COBISS, 4. april ― Razvijalci mobilnih aplikaciji težimo k temu, da bi bila programska oprema dovolj enostavna, intuitivna in prijazna za uporabnika. Da bi uporabnik lahko hitro in enostavno prišel do informacij, ki jih potrebuje in bil pri tem deležen najboljše uporabniške izkušnje. Torej za samo uporabo aplikacije uporabnik naj ne bi potreboval dodatnih razlag in navodil. V primeru … Preberi več "Bine se predstavi – razlagalni videi mCOBISS"

Spletni seminarji “Delo v COBISS3”

COBISS, 28. marec ― Za potrebe šolskih knjižnic pripravljamo novo obliko podpore v obliki kratkih spletnih seminarjev. Z njimi želimo predstaviti nekatere metode v programski opremi COBISS3, ki lahko bistveno poenostavijo postopke dela. V torek, 8. 3. 2022, smo preko orodja Zoom izvedli 1. spletni seminar z naslovom Delo v COBISS3. Trajal je eno uro, bil je brezplačen, zanj nismo zbirali … Preberi več "Spletni seminarji “Delo v COBISS3”"

Gradivo šolskih knjižnic – bibliografska obdelava v letu 2021

COBISS, 10. marec ― Potem ko je leta 2015 Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o knjižničarstvu – ZKnj-1A določil, da se morajo vse šolske knjižnice vključiti v nacionalni bibliografski sistem COBISS.SI, so minila še tri leta, preden je bila njihova vključitev ob podpori IZUM-a izpeljana. Ker pa so za samostojno delovanje v sistemu COBISS zahtevani specifično znanje in … Preberi več "Gradivo šolskih knjižnic – bibliografska obdelava v letu 2021"

Preverjanje podatkov v zapisih, prevzetih iz baze ISSN

COBISS, 21. februar ― Katalogizacija kontinuiranih virov vključuje kreiranje in posodabljanje zapisov za serijske publikacije in nezaključene integrirne vire. Analize spremljanja kakovosti podatkov v COBIB.SI kažejo, da so v primerjavi z drugimi vrstami zapisov podatki v zapisih za kontinuirane vire najbolj pomanjkljivi. V pomoč pri preverjanju in odpravljanju najpogostejših napak smo zato pripravili nekaj napotkov, kako v programski opremi … Preberi več "Preverjanje podatkov v zapisih, prevzetih iz baze ISSN"
še novic