Izšli sta knjigi o pripadnostnem kostumu in njegovi izdelavi

Časnik, 12. julij ― Zavod za turizem in šport Kamnik je izdal strokovno monografijo Pokažem se fantu v pisanem gvantu. Ob petdesetih Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku, približno leto pozneje pa še KUD JaReM Medvode knjigo Tončika v svečani preobleki. Žlahtnosti zlatih, črnih in belih vezenin, v kateri Sonja Porenta piše o izdelovanju ženskih pokrival za nošo. The post Izšli sta knjigi o pripadnostnem kostumu in njegovi izdelavi appeared first on Časnik.

In memoriam: Kajetan Gantar

Časnik, 20. junij ― Kajetan Gantar je bil kot strokovnjak cenjen tako doma kot v tujini. Bil je zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, član SAZU in več institucij v tujini ter častni član več društev. The post In memoriam: Kajetan Gantar appeared first on Časnik.

In memoriam: Boris Pahor (1913–2022)

Časnik, 11. junij ― V delih Borisa Pahorja odsevajo narodna zavednost, prizadevanje za demokracijo, nasprotovanje kateremu koli totalitarizmu, nenehno pa je prisotna tudi erotična tematika. The post In memoriam: Boris Pahor (1913–2022) appeared first on Časnik.
Spored 52. Tedna slovenske drame bogat in raznolik

Spored 52. Tedna slovenske drame bogat in raznolik

Časnik, 24. marec ― Med 27. marcem in 8. aprilom bo v Prešernovem gledališču v Kranju potekal 52. Teden slovenske drame. V tekmovalnem in spremljevalnem programu se bo zvrstilo 15 predstav, v dodatnem programu pa deset dogodkov, med njimi dva koncerta in predstava, namenjena mlajšemu občinstvu. Znani so tudi nominiranci za nagrado Slavka Gruma 2022. Poleg tekmovalnih predstav bodo […] The post Spored 52. Tedna slovenske drame bogat in raznolik appeared first on Časnik.
Narodno svetišče sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani in njegova zgodovina

Narodno svetišče sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani in njegova zgodovina

Časnik, 19. marec ― Slovensko narodno svetišče sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani so začeli graditi leta 1912, med prvo svetovno vojno je še nedokončano stavbo uporabljala vojska, nato mesto Ljubljana, leta 1922 je bila cerkev blagoslovljena, dejavnost v cerkvi, jezuitski rezidenci in Domu duhovnih vaj se je pred drugo svetovno vojno razmahnila, leta 1949 pa je bil celoten […] The post Narodno svetišče sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani in njegova zgodovina appeared first on Časnik.
Na Gimnaziji Celje – Center spodbujajo branje in interpretacijo poezije

Na Gimnaziji Celje – Center spodbujajo branje in interpretacijo poezije

Časnik, 15. marec ― Tradicionalni večer Gimnazije Celje – Center in Društva GCC ob svetovnem dnevu poezije, ki bo po dveh letih spletnih izvedb znova zazvenel v živo v celjskem Narodnem domu, bodo ustvarjalci posvetili tudi dogajanju v Ukrajini. Prireditev ob svetovnem dnevu poezije bo spet z udeležbo občinstva Že štirinajsto leto zapored bodo na Gimnaziji Celje – Center […] The post Na Gimnaziji Celje – Center spodbujajo branje in interpretacijo poezije appeared first on Časnik.
Nedeljski pogovor: Dario Frandolič iz Doberdoba

Nedeljski pogovor: Dario Frandolič iz Doberdoba

Časnik, 13. februar ― Veliko sonca je bilo tisti dan v Solkanu, otroci so igrali nogomet in včasih jim je kaj rekel gospod, ki se mi je predstavil kot Dario Frandolič. Po treningu nas je zapeljal v Gorico. Dobiš vtis, da je Gorica slovensko mesto, pa vendarle so povsod naokoli Italijani pili vsak svoj kozarec domačega vina in uživali v zimskem soncu. Same slovenske hiše, ves čas pa italijanščina. The post Nedeljski pogovor: Dario Frandolič iz Doberdoba appeared first on Časnik.

Ob slovesu vodilnega štajerskega zgodovinarja

Časnik, 15. november 2021 ― So ljudje, katerih zgled je tako močan, da z njimi povezujemo poklic, ki so ga opravljali. Če bi moral povedati, kaj ali koga sem si predstavljal ob besedi zgodovinar, bi moral našteti dva: svojega framskega rojaka Jožeta Koropca in akademika Jožeta Mlinariča, ki se je od nas poslovil minuli konec tedna. Neizmerna lakota po virih  […] The post Ob slovesu vodilnega štajerskega zgodovinarja appeared first on Časnik.
Slovenska himna vabi k hrepenenju po nebesih

Slovenska himna vabi k hrepenenju po nebesih

Časnik, 20. junij 2021 ― Z upanjem nas lahko navdaja sporočilo posrečene grafične podobe slovenskega predsedovanja Evropski zvezi. Sedem zlatih zvezd nad silhueto Triglava po razlagi vlade predstavlja sedmo kitico Prešernove Zdravljice, torej himno naše države, ki vabi k življenju, mirnemu sobivanju vseh narodov in svobodi vsakega človeka. The post Slovenska himna vabi k hrepenenju po nebesih appeared first on Časnik.
IN MEMORIAM France Pibernik (1928–2021)

IN MEMORIAM France Pibernik (1928–2021)

Časnik, 5. junij 2021 ― France Pibernik je bil član Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN ter častni član Slavističnega društva Slovenije in Celjske Mohorjeve družbe. Za literarno raziskovanje je leta 2009 prejel Trubarjevo priznanje, ki ga Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani podeljuje za skrb za gradivo, ki tvori slovensko pisno kulturno dediščino. The post IN MEMORIAM France Pibernik (1928–2021) appeared first on Časnik.
Priprave na gradnjo nove stavbe NUK so v polnem zamahu

Priprave na gradnjo nove stavbe NUK so v polnem zamahu

Časnik, 2. april 2021 ― Novi NUK 2 bo v središče postavil uporabnike, osredotočeni smo predvsem na njihove potrebe, prenos informacij, znanja in izkušenj, na nabiranje znanja. To se lahko sliši dokaj profano, funkcionalno. Spet je odvisno od tega, kako je ta prostor, ki je namenjen temu prenosu védenja, oblikovan. The post Priprave na gradnjo nove stavbe NUK so v polnem zamahu appeared first on Časnik.
Neža Maurer, Slovenka leta 2008, praznuje devetdeseti rojstni dan

Neža Maurer, Slovenka leta 2008, praznuje devetdeseti rojstni dan

Časnik, 21. december 2020 ― Neža Maurer, priljubljena pesnica, pisateljica, novinarka, kulturna delavka …, je stara devetdeset let. Zagotovo so ji hitro minila, saj je imela bogato življenje. Marsikdo zna vsaj nekaj njenih pesmi na pamet – deklamirati ali zapeti. Seveda tudi zato, ker smo se jih učili v šoli. Ni se jih bilo težko učiti, ker smo se v nekaterih kar našli. The post Neža Maurer, Slovenka leta 2008, praznuje devetdeseti rojstni dan appeared first on Časnik.
še novic