[Vabilo] Konferenca Moč povezanih skupnosti v mestih

Inštitut za politike prostora, 26. september ― Moč povezanih skupnosti v mestih Kako povezane skupnosti in njihovi prostori ustvarjajo bolj sodelujoča, pravična in odporna mesta 8. in 9. november 2022, Ljubljana Nevladne organizacije in civilne iniciative se kažejo kot ključni vezni člen za premagovanje rastočega nezaupanja med javnimi upravami in javnostjo. Različne oblike sodelovanja med mesti in civilno družbo zato postajajo v... The post [Vabilo] Konferenca Moč povezanih skupnosti v mestih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

SmartMOVE in ReMOBIL – nova evropska projekta, ki bosta pomembno krojila prihodnost razvoja trajnostne mobilnosti v regiji

Inštitut za politike prostora, 21. september ― V okviru Evropskega tedna mobilnosti sta bila na današnji novinarski konferenci predstavljena nova projekta, financirana s podporo Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP) 2014–2021. V Ljubljansko urbano regijo in širše prinašata inovativne in učinkovite ukrepe za omejevanje negativnih okoljskih vplivov, ki so posledica netrajnostih oblik mobilnosti, ter dolgoročni razvoj trajnostne mobilnosti. Pametne rešitve za trajnostno... The post SmartMOVE in ReMOBIL – nova evropska projekta, ki bosta pomembno krojila prihodnost razvoja trajnostne mobilnosti v regiji appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Ukrepi parkirne politike v Tržiču kažejo prve rezultate

Inštitut za politike prostora, 20. september ― Občina Tržič je s pomočjo IPoP – Inštituta za politike prostora v okviru projekta SaMBA, katerega glavni cilj je spodbujanje mobilnosti z nizkimi emisijami ogljika na območju Alp, izdelala novo pakirno politiko. Poleti 2021 so na parkiriščih v središču mesta začeli z uveljavljanjem novih parkirnih režimov. Brezplačno kratkotrajno parkiranje, plačljivo parkiranje, parkirni abonmaji in dovolilnice... The post Ukrepi parkirne politike v Tržiču kažejo prve rezultate appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Vabilo občinam in načrtovalcem] na spletni Seminar Načrtujmo skupaj zdravo mesto!

Inštitut za politike prostora, 16. september ― Gotovo veste, da je naše zdravje v zelo veliki meri odvisno od tega, kako in kje živimo. Vas zanima, kako lahko prostorski načrtovalci, urbanisti in projektanti, na občinah in v praksi, prispevajo k ustvarjanju zdravju prijaznega okolja? Pridružite se nam in spoznajte koncept zdravega mesta in posebnosti načrtovanja zdravju prijaznega okolja na spletnem seminarju programa... The post [Vabilo občinam in načrtovalcem] na spletni Seminar Načrtujmo skupaj zdravo mesto! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Podpiramo PLAC – Participativno ljubljansko avtonomno cono

Inštitut za politike prostora, 15. september ― IPoP se pridružuje podpori nove avtonomne cone v Ljubljani Prvo soboto v septembru je večja skupina mladih vstopila v stavbo na Linhartovi 43 v Ljubljani. Vzpostavili so novo avtonomno cono, ki so jo v naslednjih dneh podprle že mnoge organizacije in skupnosti. Stavba, ki je v lasti državne slabe banke, je bila prazna vse od... The post Podpiramo PLAC – Participativno ljubljansko avtonomno cono appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Na Mostu na Soči šolarji odslej varneje peš v šolo

Inštitut za politike prostora, 6. september ― Pred tridesetimi leti je 90 odstotkov otrok hodilo v šolo peš – sami ali v družbi vrstnikov. Danes so avtomobilski zastoji v okolici slovenskih šol nekaj običajnega. Tako je bilo tudi na Mostu na Soči do letošnjega šolskega leta, ko se je Občina Tolmin v sodelovanju  z osnovno šolo in vrtcem ter krajevno skupnostjo Most... The post Na Mostu na Soči šolarji odslej varneje peš v šolo appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Najava] Konferenca Moč povezanih skupnosti v mestih

Inštitut za politike prostora, 6. september ― Moč povezanih skupnosti v mestih Kako povezane skupnosti in njihovi prostori ustvarjajo bolj sodelujoča, pravična in odporna mesta 8. in 9. november 2022, Ljubljana Nevladne organizacije in civilne iniciative se kažejo kot ključni vezni člen za premagovanje rastočega nezaupanja med javnimi upravami in javnostjo. Različne oblike sodelovanja med mesti in civilno družbo zato postajajo v... The post [Najava] Konferenca Moč povezanih skupnosti v mestih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Z novim šolskim letom bo v starem delu Mosta na Soči območje varnih prihodov v vrtec in šolo

Inštitut za politike prostora, 26. avgust ― Osnovna šola in vrtec na Mostu na Soči se nahajata v starem delu naselja z značilnimi ozkimi ulicami. Velik delež otrok prihaja v šolo peš ali s šolskim avtobusom, ki ustavi na avtobusnem postajališču na državni cesti. Kljub temu pa je že tako omejen prostor pred šolo zasičen z avtomobili tistih, ki otroke pripeljejo pred... The post Z novim šolskim letom bo v starem delu Mosta na Soči območje varnih prihodov v vrtec in šolo appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Sporočilo za javnost] Podprimo otroke pri hoji in kolesarjenju v šolo

Inštitut za politike prostora, 24. avgust ― Hoja v šolo je dobra priložnost za redno telesno dejavnost in večina otrok si želi v šolo s kolesom ali skirojem, zato je pričetek novega šolskega leta odlična priložnost, da otrokom pomagamo razvijati te zdrave potovalne navade. Šole in občine lahko k temu pripomorejo z aktivnim načrtovanjem šolskih poti in z organizacijo spremljane hoje v... The post [Sporočilo za javnost] Podprimo otroke pri hoji in kolesarjenju v šolo appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Napovedujemo] Seminar Načrtujmo skupaj zdravo mesto

Inštitut za politike prostora, 21. julij ― Spoznajte koncept zdravega mesta in posebnosti načrtovanja zdravju prijaznega okolja na kratkem seminarju. Prostorski načrtovalci smo pomembna vez med vidiki in akterji v urejanju prostora, v procesih načrtovanja lahko z različnimi metodami krepimo glas javnih interesov in možnosti za njihovo uresničevanje. Vsak dan bolj je očitno, kako zelo je javno zdravje povezano s stanjem prostora,... The post [Napovedujemo] Seminar Načrtujmo skupaj zdravo mesto appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Na Rudarski cesti v Velenju bo več ljudi, če bo načrtovana po meri – ljudi!

Inštitut za politike prostora, 1. julij ― Kako je potekal preizkus drugačne prometne ureditve na Rudarski cesti v Velenju in kakšne rezultate je prinesel Na povabilo IPoP – Inštituta za politike prostora k preizkusu nove prometne ureditve s poudarkom na izboljšanju pogojev za hojo in kolesarjenje se je med 11 občinami odzvala tudi Mestna občina Velenje. Občina je zavzeta za uvajanje ukrepov... The post Na Rudarski cesti v Velenju bo več ljudi, če bo načrtovana po meri – ljudi! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Zaključek projekta Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj

Inštitut za politike prostora, 28. junij ― Prizadevanja za trajnostni razvoj, to je za dolgoročno, medgeneracijsko, medsektorsko in čezmejno odgovoren odnos do okolja, narave in družbe, so po svoje že stara, hkrati pa vse bolj aktualna. Združeni narodi so opismenjevanju za trajnostni razvoj posvetili desetletje med letoma 2005 -2014 (UN DESD). Evropska komisija ZN za Evropo (UNECE) je svojo regionalno Strategijo izobraževanja... The post Zaključek projekta Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Predstavitev priročnika Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj

Inštitut za politike prostora, 24. junij ― V sredo 22. junija smo zainteresiranim učiteljem in mladinskim delavcem kratko predstavili glavni rezultat projekta “Tools for Learning – Tools for Sustainable Development“,  v katerem smo v okviru programa ERASMUS+ preteklo leto sodelovali z organizacijama: Zelena Istra (Hrvaška) in Legambiente Lombardia Onlus (Italija), to je “Priročnik Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj“. V... The post Predstavitev priročnika Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Peto srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse v Razkrižju in Radencih

Inštitut za politike prostora, 21. junij ― V sredo in četrtek, 8. in 9. junija 2022, je potekalo peto srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse. Prvi dan je srečanje potekalo v Razkrižju, ki bo že tako tesno povezano skupnost občanov v okviru društev in interesnih skupin kmalu še tesneje povezalo z ustanovitvijo mestne dnevne sobe. Partnerji so srečanje zaključili v Radencih,... The post Peto srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse v Razkrižju in Radencih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Katja Godeša: »Želim si, da bi se imeli možnost večkrat predstaviti kot le ljudje, ki si želimo najboljše za svoj kraj.«

Inštitut za politike prostora, 20. junij ― Katja Godeša z Občine Kočevje je v debati pred leti dejala: »Na občini pa res nikoli ne bi delala.« Ker pa rek, da se zarečenega kruha največ poje, ni zaman, komunikologinja po izobrazbi od leta 2017 kot višja svetovalka za komuniciranje v največji slovenski občini skrbi, da komunikacija med Občino in prebivalci teče kar se... The post Katja Godeša: »Želim si, da bi se imeli možnost večkrat predstaviti kot le ljudje, ki si želimo najboljše za svoj kraj.« appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic