"Ali ste ta avto kupili ali ste ga sami naredili?"

Loški muzej, 1. avgust ― Prva leta po vojni so si osebni avtomobil lahko privoščili le redki, s povečevanjem kupne moči tekom 60. let pa je začela naraščati tudi prodaja avtomobilov. Med njimi je bil izjemno priljubljen fičo, "tisto malo vozilo, ki je motoriziralo Jugoslavijo", s katerim so kljub njegovi majhnosti na drugi konec države potovale celotne družine.

Žareče sonce v srednjeveški Kašči

Loški muzej, 26. julij ― V Zbirki v nastajanju, skupinski predstavitvi likovnih del članov Združenja umetnikov Škofja Loka, je tudi zanimivo delo slikarja, grafika in magistra umetnosti Bogeta Dimovskega. Gre za sliko iz serije upodobitev poletja, pri katerih umetnik preprost motiv iz narave preplete z lastnimi spomini iz mladosti.

Franja Tavčar osebno

Loški muzej, 26. julij ― V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek predavanja kustosinje Biljane Ristić o Franji Tavčar, v katerem jo predstavi kot akterko društvenih, družabnih in humanitarnih akcij, odstre pa tudi njeno zasebnost, odnos s soprogom Ivanom ter življenje na Visokem.

Alegorija športa v Sokolskem domu

Loški muzej, 25. julij ― Osrednjo dvorano Sokolskega doma Škofja Loka krasi monumentalna slika Alegorija športa akademskega slikarja in restavratorja Mirka Šubica, ki jo je umetnik daljnega leta 1921 po naročilu izdelal prav za novozgrajeno stavbo Sokolskega doma.

Živalske upodobitve: psi v Loškem muzeju

Loški muzej, 21. julij ― Simboliko psa, ki velja za prvo udomačeno žival, so zaznamovale naloge, ki jih je opravljal za človeka: varovanje čred in domačega ognjišča ter pomoč pri lovu. V muzejski zbirki je med vsemi živalskimi upodobitvami poleg konja največkrat upodobljen ravno pes. 

Simboli na vzglavjih postelj Kalanovih

Loški muzej, 1. julij ― V stalni zbirki Loškega muzeja hranimo pohištvo družine Kalan, ki je na Dvorcu Visoko v Poljanski dolini živela skoraj 250 let. Med pohištvom, ki je iz druge polovice 18. stoletja, sta dve postelji, skrinja, dve omari, sklednik in otroška posteljica. Vzglavji večjih postelj sta ozaljšani s simboloma.

Odpiralni čas julija

Loški muzej, 30. junij ― Julija bo Loški muzej odprt vsak dan od 10.00 do 18.00, tudi ob ponedeljkih, ob sobotah in nedeljah pa bo za obiskovalke in obiskovalce odprta tudi Škoparjeva hiša na grajskem vrtu.

Portreti Škofje Loke

Loški muzej, 29. junij ― Ob razstavi Jane Jocif Skrita dediščina: portreti stoletij je potekala delavnica, ki se je osredotočala na opazovanje spomenikov v starem mestnem jedru Škofje Loke in razvijanje občutka za skrb za lokalno dediščino.

Novosti v videoarhivu

Loški muzej, 27. junij ― V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek predavanj kustosinje Mojce Šifrer Bulovec o pekovski dediščini na Loškem in kustosa Jožeta Štukla o pivovarstvu na Loškem v srednjem veku.
še novic