Apicijevi kulinarični nasveti

Medobčinski muzej Kamnik, 14. julij ― Nekaj, še danes uporabnih, nasvetov rimskega kuharja APICIJA GAVIJA MARCUSA Kako iz rdečega vina narediti belo V steklenico daj bobovo moko ali beljak treh jajc in jo čim dlje tresi. Naslednji dan bo vino belo. Enak učinek ima tudi pepel trte belega grozdja. Da bi meso brez soljenja ostalo sveže, kolikor časa hočeš Sveže meso, […] The post Apicijevi kulinarični nasveti appeared first on MM:K.

Rimsko posodje in pripomočki

Medobčinski muzej Kamnik, 14. julij ― Amfore so nepogrešljivo transportno posodje. Brez njih bi ne bilo omak, olja, niti vina v antični kuhinji. Vanje so shranjevali tudi žita in vodo. Pri kuhi so nepogrešljivi lonci, trinožniki, ponve, pa terilniki, kuhalnice. Za shranjevanje živil (predvsem žit) so uporabljali velike shrambne posode – dolije. Na jedilni mizi bogatih je bilo obvezno sigilatno posodje […] The post Rimsko posodje in pripomočki appeared first on MM:K.

Garum

Medobčinski muzej Kamnik, 13. julij ― Garum – je fermentirana ribja omaka, ki so jo uporabljali kot začimbo v kuhinjah Fenicije, stare Grčije, Rima, Kartagine in kasneje Bizanca (liquamen je podoben pripravek) Sestavina: 0,25 l grozdnega soka, 2 žlički paste iz slanih sardel, origano Priprava: sok tako dolgo kuhajte, da ga polovica izpari, dodajte pasto iz slanih sardel in malenkost origana. The post Garum appeared first on MM:K.

Pridih Mediterana – rimska kuhinja

Medobčinski muzej Kamnik, 11. julij ― Ko Rim postane popek sveta (za različne province nekoliko drugače) se na osvojenih ozemljih vse bolj uveljavi rimski način življenja in prehranjevanja. Večina prebivalstva je živela na podeželju. Obdelovali so zemljo, gojili pridelke, trto, redili živino, skrbeli za oljčne nasade in gozdove. Vino in oljčno olje postaneta glavna izvozno-uvozna prehranska artikla v antiki. Podeželje prideluje, […] The post Pridih Mediterana – rimska kuhinja appeared first on MM:K.

Čehi in Moravci v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 7. julij ― Saj poznate tisti kamniški napev : Zika, Fikar, Nerima, Panek, Rihtar, Kučera, to so “Pemci” tra – la – la… Pri tem si pojem “Pemci” najlažje razložimo z besedami Jana Lega, znanega češkega kulturnika, ki je v 60. in 70. letih 19. stoletja bival v Kamniku in od tu dopisoval v češke časopise, da to […] The post Čehi in Moravci v Kamniku appeared first on MM:K.

Oliver Pilić, Pearl Earring, ročno odtisnjen lesorez, 2017

Medobčinski muzej Kamnik, 6. julij ― Grafično delo Pearl Earring, v tehniki lesoreza in ročno odtisnjeno, je delo kamniškega umetnika mlajše generacije, Oliverja Pilića. Slednji v okviru tako lokalne kot slovenske likovne scene pomenljivo vstopa v kontekst sodobne likovne umetnosti in tehnično posega v tradicionalno tehniko lesoreza, ki jo uporabi v sodobnem likovnem jeziku.  Oliver Pilić (1978) je vizualni umetnik, ki […] The post Oliver Pilić, Pearl Earring, ročno odtisnjen lesorez, 2017 appeared first on MM:K.

Lojze Perko, Tovarna Utok, o.pl., 1954

Medobčinski muzej Kamnik, 6. julij ― V petdesetih letih, natančneje leta 1954, je nastalo delo akademskega slikarja Lojzeta Perka  (1909-1980), ki prikazuje tovarno Utok v Kamniku, ko je bila nacionalizirana in se je iz nekoč manjšega zasebnega usnjarskega obrata Toneta Knafliča izjemno razširila. Perko je sliko zasnoval z dvoriščne strani. V ozadju lahko opazimo, da objekti še niso povsem zgrajeni. Diagonalna […] The post Lojze Perko, Tovarna Utok, o.pl., 1954 appeared first on MM:K.

Pedagoški programi MMK in enot

Medobčinski muzej Kamnik, 27. junij ― Spoštovani učiteljice in učitelji! Vljudno vabljeni, da si ogledate našo pestro in bogato pedagoško ponudbo, ki vam bo v pomoč pri načrtovanju dejavnosti za prihodnje šolsko leto in sicer. Lepo vas vabimo, da si izberete katero od naših muzejskih delavnic, ki so podrobno opisane v zavihku: izobraževanja – https://www.muzej-kamnik-on.net/izobrazevanja/, kjer najdete tudi linke do programov za […] The post Pedagoški programi MMK in enot appeared first on MM:K.

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

Medobčinski muzej Kamnik, 13. maj ― V muzeju Kosova graščina na Jesenicah, enoti Gornjesavskega muzeja Jesenice,  je od 12. maja 2022 na ogled gostujoča likovna razstava Medobčinskega muzeja Kamnik, Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša, kustosinje Saše Bučan. Kot vsestranski umetnik, ki ga je zanimala umetnost v mnogoterih pogledih, je Miha Maleš (6. januar 1903, Jeranovo pri Kamniku – 24. […] The post Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša appeared first on MM:K.

Krvavo znamenje v Podgorju pri Kamniku, 1510

Medobčinski muzej Kamnik, 26. april ― Ravno sedaj se čisti in konservira krvavo znamenje iz leta 1510, ki stoji ob cesti na začetku Podgorja, kjer cesta prečka železnico. Ob konservaciji in restavraciji, ki jo izvaja Matej Turnšek, so najdeni tudi koščki barve oz. nekdanje poslikave. Pa še nekaj o krvavem znamenju. France Stele ga je v topografskem opisu spomenikov Političnega okraja […] The post Krvavo znamenje v Podgorju pri Kamniku, 1510 appeared first on MM:K.

Maister, kamniški častni meščan 15. aprila 1924

Medobčinski muzej Kamnik, 15. april ― Na današnji dan, 15. aprila (1924), pred 98 leti, je Rudolf Maister postal drugi častni meščan mesta Kamnik. Prvi je bil leta 1903 Čeh Jan Vaclav Lego, za Maistrom pa leta 1928 Oton Župančič, ki je zelo rad zahajal v Kamnik in bil vse do generalove smrti tudi njegov dober prijatelj. Častno meščanstvo v rodnem […] The post Maister, kamniški častni meščan 15. aprila 1924 appeared first on MM:K.

Minister Simoniti na obisku

Medobčinski muzej Kamnik, 9. marec ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je v sklopu vladnega obiska v severnem delu Osrednjeslovenske regije (Kamnik, Komenda, Vodice, Medvode, Mengeš, Trzin, Domžale, Dol pri Ljubljani, Moravče, Lukovica in Ljubljana) v Občini Kamnik, 8. marca 2022 obiskal tudi Medobčinski muzej Kamnik. V uvodnem razgovoru smo predstavili naše delo v posameznih enotah – muzej Zaprice, Rojstna […] The post Minister Simoniti na obisku appeared first on MM:K.
še novic