V Tolminu pripravljeni na 23. kreativni tabor Sajeta

Misli, 5. julij ― V Tolminu se začenja 23. kreativni tabor Sajeta. Letošnja novost je sodelovanje s festivalom Od:vod, s katerim bodo na Sotočje pripeljali elektronsko glasbo. Iz glasbenega in umetniškega programa so organizatorji izpostavili novosadsko zasedbo Obojeni program, ki bo predstavila najnovejši album 2021=41.

V Dresdnu bodo odkrili Cyanometer Martina Briclja Barage

Misli, 2. julij ― V Dresdnu bodo v okviru Muzejske noči odkrili Cyanometer slovenskega umetnika Martina Briclja Barage. Njegov spomenik modrini neba se zgleduje po izvirnem cianometru, ki ga je izumil švicarski fizik in raziskovalec Alp Horace-Beneict de Saussure. Jedro njegovega cianometra je modro barvno kolo, ki usmerja pogled nazaj na nebo.

Karlovy Vary vabijo na 56. filmski festival

Misli, 30. junij ― V čeških Karlovyh Varyh se v petek začenja 56. mednarodni filmski festival, ki je eden najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov. V glavnem tekmovalnem programu se bo do 9. julija za kristalni globus potegovalo 12 filmov, med njimi ni slovenskega.

Pod okriljem gledaliških založnikov popoldne sejem Knjiga=dogodek

Misli, 29. junij ― Prizorišče Nove pošte bo popoldne zavzel knjižni sejem Knjiga=dogodek, na katerem se bodo predstavili slovenski gledališki založniki. Maski, Emanatu, Knjižnici MGL in inštitutu Slogi se letos pridružujeta še Slovensko mladinsko gledališče in Aksioma. V sklopu sejma bodo predstavili več publikacij, večer pa bo sklenil gledališko-glasbeni program.

Zbirateljica ljudske dediščine Dušica Kunaver dopolnila 85 let

Misli, 29. junij ― Zbiralka ljudske dediščine, profesorica angleščine in ruščine Dušica Kunaver se je rodila v Ljubljani pred 85 leti. Kot zbiralka ljudske dediščine ter kot avtorica ali soavtorica je doslej izdala več kot 90 knjig o slovenskem ljudskem izročilu, anglistiki, pedagogiki in alpinizmu. Je tudi avtorica zbirke Pod lipo domačo.

V Parizu na dražbo doslej neznane fotografije Dore Maar

Misli, 28. junij ― Avkcijska hiša Artcurial je na dražbo dala zbirko večinoma neznanih in neobjavljenih fotografij Dore Maar. Umetnica, ki jo večina pozna kot Picassovo ljubimko in muzo, je v fotografije, ki so kasneje navdihnile tudi njene nadrealistične slike, ujela zgodovinske trenutke evropske umetnosti in zgodovine. Dvodnevna dražba se je začela v ponedeljek.
še novic