Poka (23.10.2022 20:00)

Španski borci, 26. september ― Mirjana Medojević, gledališka režiserka, dramatičarka in performerka. Režirala je več kot deset gledaliških predstav v Črni Gori, Sloveniji, Severni Makedoniji ter Bosni in Hercegovini. Je avtorica več nagrajenih gledaliških besedil. Jurij Konjar, plesalec in koreograf. Avtor vrste plesnih predstav, od tega pet celovečernih solov. Zadnjih dvanajst leta dela s plesno improvizacijo, jo nastopa ter uči po vsem svetu. Poka je njuna prva so-avtorska kreacija.

Knjiga (21.10.2022 20:00)

Španski borci, 23. september ― "Devet knjig, ki so postale moj navdih in vodilo za koreografijo in vezno besedilo, ki prepleta mojo zgodbo z zgodbami knjig. Prebirala sem jih vedno znova in v njih odkrivala nove pomene. Hkrati so mi bile opomin, kdo sem in kam grem. V predstavi prepletam svoje strasti do štirih umetnosti: plesa, glasbe, literature in slikarstva, vmes pa se vplete vzporedno še video zgodba, ki odslikava tisto, česar ni moč povedati z nobenim drugim jezikom."

Priznati neznosno. Ljubim te. (3.10.2022 20:00)

Španski borci, 19. september ― Ideja predstave se je oblikovala preko pogovorov in pripovedi žensk, ki jim je skupen le kraj, v katerem trenutno živijo. Novo mesto. Nekatere so pribežale zaradi vojne, druge v iskanju boljšega življenja, tretjim nikdar ni bila dana možnost izbire. Vsaka izmed njih nosi svojevrstno izpoved o hrepenenju, bolečini, izgubi in seveda, ljubezni. V tem duhu je tudi osnovni postulat predstave zgrajen na preprostem vprašanju »Kaj misliš o ljubezni?«, ki je bilo zastavljeno vsaki izmed njih....

Cassiel Gaube: Soirée d’études (22.9.2022 20:00)

Španski borci, 9. september ― Zdaj že mednarodno uveljavljeni belgijski plesalec in koreograf Cassiel Gaube s triom Soirée d’études poglablja in razširja raziskovanje bogatega besedišča house plesa, katerega specifično formo je s solom Farmer Train Swirl, ob velikem navdušenju občinstva, v Španskih borcih predstavil pred dvema letoma.

Vid Valič: Strast, dojenček in rompompom (7.10.2022 20:00)

Španski borci, 6. september ― Vid Valič si je vedno želel otroka, vendar ne kar nekega otroka, temveč prav tega, ki ga je dobil sedaj. Zato je tudi čakal tako dolgo, ker je moral pripraviti vse za njen prihod. Predvsem svoje mentalno stanje, saj ga je čakal šok, da ne bo mogel več ponočevati ali spati 8 do 9 ur v kosu. Pri tem mu je seveda pomagala korona, ki mu je omogočila dopust, ki ga ni želel, zato da je imel prosti čas, ki ga ni potreboval, da je lahko načrtoval svojo prihodnost, ki je ni pričakoval. In...

PČP – Preživljati Čas Plesaje (14.9.2022 21:00)

Španski borci, 2. september ― Preživljati Čas Plesaje predstavlja Kejžarjev eksperiment s plesom, ki ga skuša razbremeniti koreografskega nagona, morda celo prisile. Da bi ples razbremenili bremena, ki ga nanj polaga koncept koreografiranja, breme skrbno načrtovanega zaporedja gibov kot napredka, se plesalke/ci posvetijo procesom, ki kljubujejo linearnosti tako giba kot časa. Kompostiramo.

Neforma #96 (19.9.2022 20:00)

Španski borci, 2. september ― V sklopu tokratne (Ne)forme ponovno združujemo gib z zvokom. Sodelovali bodo trije performerji iz Slovenije in Hrvaške. Plesalec, improvizator in koreograf Jurij Konjar že trideset let pleše skozi različne forme. Saksofonist, pianist, improvizator Damir Prica Kafka-Capri deluje na sceni svobodne improvizirane glasbe od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Violinistka Tena Novak že več kot desetletje nastopa v improvizacijskih in eksperimentalnih kolektivih ali kot solistka.

MOSTE OPEN 2022 (24.9.2022 14:00)

Španski borci, 27. junij ― Ponovno se bo zgodil dan, ko se naša umirjena četrt prebudi in vabi vse bližnje in daljne na dan druženja ob kulturnem, ekološkem, kulinaričnem, glasbenem, otroškem in mladinskem programu. Peta edicija dogodka MOSTE OPEN, ki ga organizirata Zavod EN-KNAP in Mladinska postaja Moste, se bo zgodila v soboto, 24. septembra med 14h in 21h na ploščadi Centra kulture Španski borci.
še novic