Podelitev Rožančeve nagrade na Trubarjevi domačiji

Trubarjeva domačija, 26. september ― Društvo Marjan Rožanc bo v soboto, 1. oktobra 2022, ob 16. uri podelilo že jubilejno 30. nagrado za najboljšo esejistično zbirko leta 2022. Tudi tokrat bo podelitev potekala na Trubarjevi domačiji na Rašici.V programu bodo sodelovali učenci Glasbene šole Ribnica, oddelka Velike Lašče, za manjšo pogostitev pa bodo poskrbele članice Društva podeželskih žena Velike Lašče. Vabljeni!

Silvo Kretič: Odkrivam, ustvarjam, razstavljam

Trubarjeva domačija, 9. september ― Javni zavod Trubarjevi kraji vabi na OTVORITEV LIKOVNE RAZSTAVE akademskega kiparja SILVA KRETIČA: ODKRIVAM, USTVARJAM, RAZSTAVLJAM četrtek, 6. oktobra 2022, ob 19. uri v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji. Akademskega kiparja Silva Kretiča v Velikih Laščah že poznamo. Poznamo ga po njegovih skulpturah, s katerimi je sodeloval na srečanjih Trubarjevi kraji v preteklih letih. Pred petimi leti se je na Trubarjevi domačiji predstavil z grafikami in slikami. Tokrat bo dodal še svoje fotografije njemu zelo ljubega Ljubljanskega barja. Razstavo in umetnika bo predstavila Helena Grebenc Gruden, program bo povezoval Matjaž Gruden. Lepo vabljeni!

DEKD 2022: (Vz) trajnostna dediščina

Trubarjeva domačija, 7. september ― V letu 2022 je skupna tema držav, ki sodelujejo pri Dnevih evropske kulturne dediščine - Trajnostna dediščina. Evropskemu geslu je slovenski koordinator dnevov ZVKDS dodal še drug pomen, saj meni, da lahko z našimi trajnostnimi dejanji pripomoremo k temu, da bo dediščina vz-trajala tudi v prihodnosti. Dediščina je vedno bila in je trajnostna. Izhaja iz človeka, družine, prenašanja tradicij in znanj, z uporabo virov iz lokalnega okolja. Zato nam je lahko navdih na mnogih področjih našega življenja v sedanjosti in s tem lahko postane osnova za našo trajnostno prihodnost. Pomembno je vključevanje in aktivacija različnih družbenih skupin, ki pripomoreta k ohranjanju pestrosti in raznolikosti kulturne dediščine. Dediščina tudi pomembno vpliva na boljšo kakovost življenjskega okolja, lahko pripomore k bolj povezani skupnosti in k večjemu razumevanju med različnimi kulturami, zato želimo v njej prepoznavati vire in priložnosti za vsestranski razvoj posameznika, družbe, lokalnih skupnosti in države. Program dogodkov v Velikih Laščah: TOREK, 27. SEPTEMBER, ob 18. uri Trubarjeva domačija, Rašica KULTURNA DEDIŠČINA VELIKIH LAŠČ     V predstavitvi bodo obiskovalci izvedeli, katere enote kulturne dediščine z območja občine Velike Lašče so vpisane v registru nepremične kulturne dediščine, seznanjeni bodo pa tudi z merili vrednotenja, ki jih uporabljamo konservatorji za vpis v register. Posebej bomo izpostavili nekaj ključnih arheoloških najdišč v Velikolaški pokrajini, saj so bile tu odkrite najdbe iz različnih arheoloških obdobij, najštevilčnejše pa so iz rimskega obdobja, ko je v bližini potekala vicinalna cesta. Prostor bomo predstavili tudi skozi perspektivo starih kart oz. starejših katastrov, pa tudi pojasnili osnovne arheološke metode vrednotenja in raziskav arheoloških najdišč. Predavali bosta etnologinja Andreja Bahar Muršič in arheologinja dr. Maja Bricelj, konservatorki z ZVKDS, OE Ljubljana. (Javni zavod Trubarjevi kraji in ZVKDS, OE Ljubljana

Javno vodstvo po likovni razstavi Trubarjevi kraji: Domačnost v globalnem

Trubarjeva domačija, 12. avgust ― Z 31. avgustom se zaključuje jubilejna 40. likovna razstava Trubarjevi kraji, ki je na ogled v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji. Naslov letošnje razstave je Domačnost v globalnem. Nagovarja zrcaljenje med dvema ravnema, na katerih kultura deluje in učinkuje na naša življenja. Obenem je dogodek posvečen spominu na ustanovitelja srečanj, akademskega slikarja Jožeta Cento.Ob bližajočem izteku razstave vas lepo vabimo na ogled s kustosinjo razstave dr. Marjano Dolšina Delač, ki bo v nedeljo, 21. avgusta, ob 11. uri na Trubarjevi domačiji. Ne zamudite odlične priložnosti za vpogled v dela vseh sodelujočih umetnikov!

Knjižnica pod krošnjami na Trubarjevi domačiji

Trubarjeva domačija, 30. junij ― V sodelovanju z Zavodom Divja misel (Vodnikova domačija) na Trubarjevi domačiji ponovno gostimo Knjižnico pod krošnjami. Čas za listanje:Nedelje, od 19. junija dalje, med 10.00-17.00 Dogodki ob knjižnici:NED, 21. in 28. avgusta, od 15. 30 do 17. ureLiterarna skupina KUD Primož Trubar sledi naravi. Literati bodo prisluhnili zvokom, ubesedovali videno, ujemali okuse in vonje ter dodajali spomine. NED, 3. in 10. julij, 21. in 28. avgusta, od 10. do 12. ureGLASBENA USTVARJALNA DELAVNICA S TJAŠO TOMC (DRUŠTVO FINTA) NED, 21. avgustaIZMENJEVALNICA OBLAČIL Program lahko spremljate na spletni in FB strani Trubarjeve domačije. Lepo vabljeni!

Poletna muzejska noč na Trubarjevi domačiji

Trubarjeva domačija, 13. junij ― POLETNA MUZEJSKA NOČ NA TRUBARJEVI DOMAČIJI Sobota, 18. junij 2022, od 18. do 23. ure 18.00Parnasova knjigoveška delavnica pod kozolcem - vodili jo bosta ilustratorka Marjanca Prelog in Metka Starič iz Zavoda Parnas 18.30Kiparsko sožitje Trubarjeve domačije - voden sprehod po domačiji in bližnji okolici 20.00Glasbeni koncert skupine PROPERTEA 21.00 36 TRUBARJA - predavanje Andreja Perhaja, dolgoletnega vodnika po Trubarjevi domačiji Za individualne obiskovalce bo na ogled domačija s svojimi stalnimi postavitvami ter občasni razstavi:70 obletnica spomenika Primožu Trubarju na Rašici v Trubarjevi čitalnici in40. likovna razstava Trubarjevi kraji: Domačnost v globalnem v galeriji Skedenj Vstop prost!

Mednarodni muzejski dan: Moč muzejev

Trubarjeva domačija, 12. maj ― MEDNARODNI MUZEJSKI DAN NA TRUBARJEVI DOMAČIJI: MOČ MUZEJEV: Moč doseganja trajnosti, moč inovacij na področju digitalizacije in dostopnosti in moč gradnje skupnosti z izobraževanjem 18. maj 2022 Trubarjeva domačija bo za individualne obiskovalce odprta med 10. in 18. uro Poleg Trubarjeve spominske sobi si boste lahko ogledati tudi žagarsko zbirko na Temkovi žagi in likovno razstavo arhitekta, oblikovalca in slikarja Janeza Suhadolca “Moje življenje” v galeriji Skedenj. Posebni dogodki bodo posvečeni 70. obletnici spomenika Primožu Trubarju na Rašici. V Trubarjevi čitalnici bo na ogled razstava, posvečena tej obletnici. ob 17. uri: Predstavitev novega sprehoda po Trubarjevi domačiji in Rašici z naslovom Kiparsko sožitje Trubarjeve domačije. Spoznali boste različne umetnine, ki domačiji dajejo edinstveno podobo, vpeto v osrčje neokrnjene narave. ob 17.uri Ustvarjalna delavnica za otroke na temo Trubarjevega spomenika v izvedbi Društva Finta. Vstop prost!
Predstavitev monografije Grad Turjak

Predstavitev monografije Grad Turjak

Trubarjeva domačija, 7. april ― PREDSTAVITEV MONOGRAFIJE GRAD TURJAK Galerija Skedenj na Trubarjevi domačiji Četrtek, 5. maja 2022, ob 19. uri Interdisciplinarno zasnovana monografija predstavlja turjaški grad kot eno najpomembnejših in najbolj prepoznavnih grajskih arhitektur v slovenskem prostoru pa tudi v širši regiji. Grad Turjak je nedvomno grad presežkov. Od ostalih grajskih stavb izstopa po svoji starosti, videzu, prepoznavnosti ter vlogi, ki jo je odigral v zgodovini in jo ima še vedno v slovenskem zgodovinskem spominu. K njegovi slavi so odločilno prispevali tudi njegovi lastniki Auerspergi, ki so z gradom živeli in umirali od njegovih srednjeveških začetkov do druge svetovne vojne, kar je nedvomno fenomen v širšem evropskem prostoru. Projekt bodo predstavili urednik dr. Miha Preinfalk ter avtorji in avtorice različnih prispevkov. Založba ZRC, Zgodovinski inštitut Milka Kosa in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU ter Javni zavod Trubarjevi kraji
Pogovor o Reformatorjih v stripu

Pogovor o Reformatorjih v stripu

Trubarjeva domačija, 7. april ― Ob svetovnem dnevu knjige vas vabimo k Trubarju na pogovor o knjigi REFORMATORJI V STRIPU ali kako smo Slovenci dobili prvo res doolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo). Reformatorje bo predstavil avtor zapisanega dela stripa Boštjanc Gorenc Pižama. Z njim se bo pogovarjal Žiga Kump. Lepo vabljeni! Zavod Škrateljc, KD Krško in Javni zavod Trubarjevi kraji
Ob 70. obletnici spomenika Primoža Trubarja na Rašici

Ob 70. obletnici spomenika Primoža Trubarja na Rašici

Trubarjeva domačija, 30. marec ― Vabimo vas na odprtje razstave Ob 70. obletnici spomenika Primožu Trubarju na Rašici "BOREC MED LITERATI, LITERAT MED BORCI", ki bo v sredo, 6. aprila 2022 v Trubarjevi čitalnici na Trubarjevi domačiji. Trubarjev spomenik je nastal ob 400. obletnici izdaje prve slovenske tiskane knjige. Njegovi temelji so bili položeni 9. septembra 1951, slavnostno je bil odkrit 8. junija 1952.Avtorja spomenika, arhitekt Vinko Glanz in medaljer Vladimir Štoviček, sta mu oblikovala obeležje, dostojno njegovi veličini in pomembnosti.Na razstavi bodo podrobno predstavljeni spomenik slovesnosti ob odprtju in oba umetnika, ki sodita v krog največjih slovenskih likovnih ustvarjalcev. Lepo vabljeni!
Naprej v preteklost na Trubarjevi domačiji

Naprej v preteklost na Trubarjevi domačiji

Trubarjeva domačija, 29. marec ― Aprilska akcija Skupnosti muzejev Slovenije #naprej v preteklost je obarvana v duhu dveh obletnic, 150. obletnico rojstva Jožeta Plečnika in 20 let Poletne muzejske noči.Na Trubarjevi domačiji se bomo spominjali 70. obletnice postavitve Trubarjevega spomenika na Rašici in ugotavljali, če lahko najdemo kakšno povezavo s Plečnikom. Z vami bomo delili tudi utrinke preteklih Poletnih muzejkih noči na Trubarjevini. Spremljajte naše objave pod ključniki:#Plečnikvmuzeju in "nočvmuzeju. Vabljeni, da nam sledite! Program vseh muzejev, ki sodelujejo v akciji, najdete tukaj.
Odprtje prenovljenega KOZOLCA na Trubarjevi domačiji

Odprtje prenovljenega KOZOLCA na Trubarjevi domačiji

Trubarjeva domačija, 15. marec ― V četrtek, 24. marca, ob 19. uri                                       odpiramo prenovljeni KOZOLEC                                    na Trubarjevi domačiji, v katerem bo zaživel nov turistično-informacijski in interpretacijski center. Na dogodku bo predstavljen celoten projekt obnove in rekonstrukcije kozolca ter priprave interpretacijskih vsebin Mišje doline kot območja Natura 2000. Premierno bo predvajan promocijski film o projektu obnove avtorja Tadeja Bavdka (Different Angles, s.p.). Center bo uradno odprl velikolaški župan dr. Tadej Malovrh. Za glasbeni program bo poskrbela skupina LUMBERJACK. Občina Velike Lašče, Javni zavod Trubarjevi kraji in Zavod Parnas   Rekonstrukcija in sprememba namembnosti je bila financirana z občinskega proračuna in sredstev Ministrstva za kulturo RS. Informacijsko središče Mišja dolina Natura 2000 je del kohezijskega projekta Mala barja Marja 2017-2023 (odgovorni partner Zavod Parnas). Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.  vabilo
Marija Nabernik: Sprehod

Marija Nabernik: Sprehod

Trubarjeva domačija, 14. marec ― Odprtje likovne razstave Marije Nabernik "Sprehod": Doc. mag. Marija Nabernik je visokošolska učiteljica, zaposlena na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje na Univerzi v Ljubljani (ALUO UL), ter ilustratorka in oblikovalka. Tako pri poučevanju kot ustvarjanju je njeno delo usmerjeno v področje poljudnoznanstvene in znanstvene ilustracije.Predstavljen izbor likovnih del črpa motive v naravi. Teme iz naravoslovja so prikazane na ilustracijah, skicah, študijskih risbah in dioramah. Upodobitve so nastale iz lastnih raziskovalnih vzgibov ter kot odgovori na naročila, javne razpise in natečaje. V kulturnem programu bodo sodelovali učenci Glasbene šole Ribnica in pesnici Darinka Grmek Štrukelj in Ana Porenta iz Literarne skupine KUD Primož Trubar Velike Lašče. Lepo vabljeni!
Kulturni bazar 2022

Kulturni bazar 2022

Trubarjeva domačija, 2. marec ― Kulturni bazar bo potekal V četrtek, 31. marca 2022, od 8. do 20. ure v Cankarjevem domu v Ljubljani. Program največjega nacionalnega strokovnega usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar 2022 vključuje več kot štirideset dogodkov: predstave, filmske projekcije, predstavitve, predavanja, okrogle mize, delavnice in vodenja po razstavi, ki jih namenjamo strokovnim delavcem in študentom z različnih področij (vzgoje in izobraževanja, kulture, kmetijstva in prehrane, zdravstva, sociale, okolja in prostora, športa …).  Osrednja tema dvanajstega Kulturnega bazarja je Kultura in umetnost / blagostanje družbe in posameznika. Letošnji plenarni govorec prof. dr. Zvezdan Pirtovšek, nevrolog in predstojnik Katedre za nevrologijo Medicinske fakultete UL, s predavanjem Umetnost kot preplet čuta, misli, giba in čustev: nevrobiološke poti k blagostanju človeka in družbe. Sklepna prireditev Kulturnega bazarja 2022 bo filmska projekcija Gajin svet 2. Vabilo in program strokovnega usposabljanja sta skupaj z e-prijavnico objavljena na www.kulturnibazar.si. Prijavo posredujte čim prej, najpozneje pa do 24. marca 2022. Izpolnjena in poslana e-prijava je vaša vstopnica na izbrane dogodke, hkrati pa vam omogoča pridobitev potrdila o udeležbi na strokovnem usposabljanju. Udeležba je brezplačna. Trubarjeva domačija se bo predstavljala v okviru predstavitve slovenskih muzejev in galerij, kulturne dediščine in vizualne umetnosti. Na muzejskih degustacijah bo predstavljala pedagoške programe, ki jih izvaja sama oziroma v sodelovanju z drugimi izvajalci (osnovni programi, knjigoveške delavnice, Poti knjige, programi ob aplikaciji Velikolaška).   Lepo vabljeni, da nas obiščete! Javni zavod Trubarjevi kraji
še novic