Je bilo v Celju dovolj mostov?

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 30. september ― Razstava Je bilo v Celju dovolj mostov? prinaša na ogled gradivo, ki obiskovalcem razkriva, kje vse so v preteklih slabih dveh stoletjih stali mostovi in brvi v Celju. Skozi mesto sta v preteklosti, poleg še sedaj obstoječih rek Savinje in Voglajne, tekla še potoka Koprivnica in Sušnica. Na vseh štirih je v različnih okoliščinah nastalo […] The post Je bilo v Celju dovolj mostov? first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

(Brez)časnost zdravilišča Dobrna

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 26. september ― V okviru 32. Dnevov evropske kulturne dediščine in 10. Tedna kulturne dediščine je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje pripravil razstavo »(Brez)časnost zdravilišča Dobrna«, ki je na zunanjih panojih na ogled na Zdraviliškem trgu Dobrna od 26. 9. do 17. 10. 2022. Razstava ob preteklih podobah prinaša tudi opise in podobe obnove, […] The post (Brez)časnost zdravilišča Dobrna first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Izobraževanje kot priprava na preizkus (12. in 13. 10. 2022)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 22. september ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (Ur. l. RS, 30/2006, 51/2014) in v skladu s 3. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. l. RS, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje izvedli strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih oseb, ki delajo z dokumentarnim gradivom. Izobraževanje je namenjeno […] The post Izobraževanje kot priprava na preizkus (12. in 13. 10. 2022) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Priznanje celjske zvezde (2022)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 21. september ― Javni razpis za podelitev priznanj »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture – za leto 2022 Zavod Celeia Celje v imenu kolegija direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveze kulturnih društev in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, OI Celje na podlagi pravilnika o podeljevanju priznanj »Priznanje celjske zvezde za dosežke na […] The post Priznanje celjske zvezde (2022) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Ministrica za kulturo na obisku v Zgodovinskem arhivu Celje

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 31. avgust ― V okviru delovnega obiska v Celju je 30. avgusta 2022 ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko obiskala Zgodovinski arhiv Celje. Ob ogledu poslovnih in depojskih prostorov se je ministrica z ožjo ekipo seznanila z javno službo in projekti, ki so vpeti v lokalno, regionalno in mednarodno okolje. Nekaj časa se je ministrica zadržala tudi v […] The post Ministrica za kulturo na obisku v Zgodovinskem arhivu Celje first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Vino na meji

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 23. avgust ― V Zgodovinskem arhivu Celje je bilav sredo, 31. avgusta 2022, ob 19. uri premierno predstavljen projekt Vino na meji / Vino na granici, ki je plod sodelovanja slovenskih in hrvaških javnih arhivov. Skupina šestih arhivov, ki se je delovno poimenovala SIHeR, je edinstven primer sodelovanja arhivov v širši regiji. Državni arhiv za Medžimurje, Zgodovinski arhiv […] The post Vino na meji first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Železniška nesreča Orient Ekspresa pri Rajhenburgu (1929)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 3. junij ― V nedeljo, 3. novembra 1929, se je v zgodnjih jutranjih urah na železniški postaji Rajhenburg (danes Brestanica) pripetila ena najhujših železniških nesreč pri nas dotlej. Odmevnost in dramatičnost dogodku so dodale predvsem smrtne žrtve ter dejstvo, da je v nesrečo bil vpleten ikonični in eden najbolj znanih vlakov te dobe, sloviti Orient Ekspres. Manjša postaja […] The post Železniška nesreča Orient Ekspresa pri Rajhenburgu (1929) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Mednarodni arhivski teden in železnice

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 3. junij ― Ob praznovanju Mednarodnega arhivskega tedna, ki ga na pobudo Mednarodnega arhivskega sveta letos arhivi po celem svetu obeležujemo med 6. in 10. junijem 2022, Zgodovinski arhiv Celje in Mestni arhiv iz Iepra (Belgija) že tretjič predstavljata projekt International Archives Week Challenge, ki združuje arhivske institucije znotraj Evropske unije. Projekt vseskozi raste, v prvem letu je […] The post Mednarodni arhivski teden in železnice first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Vpisi kolesarskih gostov v Celju (1888-1896)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 19. maj ― V sklopu razstave Celjski peloton: Etape razvoja cestnega kolesarstva v Celju, avtorja dr. Boruta Batagelja, je vključen tudi nadvse zanimiv vir, ki ga hrani Zgodovinski arhiv Celje in nam razkriva Celje kot priljubljeno kolesarsko destinacijo v rosni dobi kolesarjenja. Gre za zvezek, kamor so se vpisovali nekateri kolesarji, ki so se na svojih turah ustavili […] The post Vpisi kolesarskih gostov v Celju (1888-1896) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Izobraževanje kot priprava na preizkus (01. 06. 2022)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 19. maj ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (Ur. l. RS, 30/2006, 51/2014) in v skladu s 3. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. l. RS, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje v sredo, 1. junija 2022, izvedli strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih oseb, ki delajo z dokumentarnim […] The post Izobraževanje kot priprava na preizkus (01. 06. 2022) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Celjski peloton

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 15. maj ― Na Krekovem trgu v Celju je od 17. maja 2022 na ogled pregledna zgodovinska razstava Celjski peloton: Etape razvoja cestnega kolesarstva v Celju. Razstava avtorja dr. Boruta Batagelja na 18 panojih obiskovalcem predstavlja skoraj 140 let bogate celjske kolesarske zgodovine. V Sloveniji v kolesarstvu prepoznavamo vse prvine nacionalnega športa. Vrhunski rezultati in izstopajoči športni dogodki, […] The post Celjski peloton first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Dopolnilno izobraževanje (26. 5. 2022)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 25. april ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Ur. list RS, št. 30/2006, 51/2014) in v skladu z 10. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. list RS, št, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje organizirali dopolnilno strokovno izobraževanje za uslužbence javnopravnih oseb, ki upravljajo […] The post Dopolnilno izobraževanje (26. 5. 2022) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Obvestilo uporabnikom čitalnice

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 15. april ― Obveščamo vas, da je Vlada Republike Slovenije na 363. dopisni seji 13. aprila 2022 sprejela Odlok o spremembah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 51/22). Odlok glede na razmere dodatno rahlja ukrepe vezane na režim obiska čitalnice, ki je odprta vsak delovnik od 8:00 […] The post Obvestilo uporabnikom čitalnice first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Jelišngrad – košček Orienta iz Šmarja pri Jelšah

Jelišngrad – košček Orienta iz Šmarja pri Jelšah

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 25. marec ― V Zgodovinskem arhivu Celje pozdravljamo odločitev Občine Šmarje pri Jelšah, da vzame v svoje roke usodo (pre)dolgo spregledanega bisera – dvorca Jelšingrad. V teku obnove, ki se je začela, se arhiv kot partner celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije vključuje v delo, ki pomaga vsebinski obogatitvi procesa obnove in vzpostavljanja novih izhodišč ter […] The post Jelišngrad – košček Orienta iz Šmarja pri Jelšah first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Obvestilo uporabnikom čitalnice

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 21. februar ― V zvezi z aktualnimi odloki Vlade Republike Slovenije se od ponedeljka, 21. februarja 2022 spreminja protokol za obiskovalce arhiva in uporabnike arhivske čitalnice. Glavna novost v smislu sproščanja ukrepov je ukinitev pogoja PCT (prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja). V zvezi s preteklimi predpisi omejevanja in ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in skladno z […] The post Obvestilo uporabnikom čitalnice first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
še novic